Perbezaan CCRIS dan CTOS


Sering mendengar istilah CCRIS dan CTOS, namun anda tidak tahu perbezaan istilah tersebut? Jangan risau, kami terangkan dengan lebih lanjut dalam artikel ini. Teruskan membaca untuk mengetahui mengapa kedua-duanya penting untuk rakyat Malaysia. 

Apa itu CCRIS?

CCRIS atau Central Credit Reference Information System menyediakan laporan kredit dan diuruskan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. Secara ringkas, CCRIS mengumpul maklumat kredit dari pengendali servis kewangan di Malaysia seperti bank, broker insurans, dan juga syarikat swasta yang menyediakan servis utiliti seperti telekomunikasi. Antara maklumat yang akan terpapar dalam laporan kredit CCRIS ialah pinjaman tertunggak, saman, dan status muflis.
Semua maklumat dan data kemudiannya dimasukkan ke dalam laporan kredit, dan institusi kewangan seperti bank akan mempunyai akses kepada laporan tersebut. Data pada laporan kredit akan dibahagikan kepada tempoh 12 bulan. Ia akan mengandungi kredit maklumat berkaitan seorang individu seperti di bawah:
  • Kredit tertunggak
  • Akaun perhatian khas, iaitu akaun dimana kemudahan kredit dibawah penyeliaan institute kewangan.
  • Permohonon pinjaman kredit dalam tempoh 12 bulan yang telah diluluskan atau dalam proses untuk diluluskan.
Namun, ingat bahawa CCRIS bukan sahaja mengandungi maklumat negatif seseorang individu, tetapi ia juga mengandungi maklumat positif, seperti permohonan pinjaman kredit yang telah diluluskan dan sejarah pembayaran semula yang positif. Ramai masyarakat Malaysia beranggapan CCRIS boleh menyenaraihitam nama seseorang individu yang memiliki corak pembayaran semula hutang yang buruk. Namun , ianya tidak benar. CCRIS tidak mempunyai kuasa untuk menyenaraihitam mana individu, sebaliknya hanya membekalkan data untuk institusi kewangan bagi membantu mereka membuat keputusan.
Anda boleh mendapatkan laporan CTOS peribadi dari Bank Negara, tetapi anda hanya boleh mendapat maklumat anda sahaja. Jadi, anda tidak boleh mendapatkan bantuan orang lain untuk mendapatkan laporan tersebut. Anda perlu menyediakan salinan kad pengenalan dan juga dokumen sokongan yang lain. Anda boleh mendapatkan laporan kredit CTOS anda di ibu pejabat Bank Negara Malaysia atau di cawangan serantau Bank Negara Malaysia .

Apa Itu CTOS?

CTOS merupakan sebuah syarikat swasta yang menyediakan laporan kredit dan juga digunakan secara meluas oleh institut-institut kewangan untuk menentukan kelayakan kredit pemohon, selain daripada menggunakan laporan CCRIS. Biasanya, institut kewangan akan menggunakan lebih dari satu laporan kredit untuk mendapatkan gambaran sebenar keadaan kredit pemohon.
CTOS mengumpul maklumat dalam laporan yang disediakan melalui sumber-sumber awam seperti yang berikut:
  • Jabatan Pendaftaran Negara
  • Jabatan Insolvensi Malaysia
  • Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  • Penerbitan prosiding undang-undang, makluman di akhbar, dan warta kerajaan.
Maklumat yang terkandung dalam laporan CTOS termasuk status muflis individu, tindakan undang-undang, status kes, pemilikan perniagaan dan sebagainya.
Sama seperti CCRIS, CTOS tidak akan mengeluarkan pandangan, komen, atau menyenarai hitam mana-mana individu. Anda boleh mendapatkan laporan CTOS melalui MyCTOS. Pertama, anda perlu daftar diri anda untuk memperoleh ID Pengguna CTOS. Selepas anda mengaktifkan ID, laporan anda boleh diakses bila-bila masa temasuklah melalui aplikasi CTOS.

Jadi, Apakah Perbezaan Antara CCRIS dan CTOS?
Kedua-duanya menyediakan laporan kredit. Bezanya, CCRIS dibawah Bank Negara manakala CTOS pula merupakan syarikat swasta. Satu lagi perbezaan utama ialah bagaimana maklumat tersebut dikumpulkan. CCRIS memperolehi maklumat daripada institusi kewangan. Manakala CTOS mendapatkan maklumat berkaitan kredit daripada sumber awam seperti yang kita dibincangkan sebelum ini. Namun, kedua-duanya menyediakan laporan kredit walaupun perbezaannya  adalah bagaimana maklumat kredit tersebut diperolehi.

Kepentingan Laporan CCRIS dan CTOS

Digunakan oleh pihak bank

Apabila anda memohon kad kredit atau pinjaman dari bank, permohonan anda akan melalui proses kelulusan kredit sebelum bank memutuskan untuk meluluskan atau menolak permohonan tersebut. Laporan CCRIS dan CTOS akan digunakan dalam proses ini. Jika laporan anda menunjukkan status kredit yang positif, bank tidak mempunyai masalah untuk meluluskan permohonan anda. Tetapi sekiranya laporan kredit individu tersebut menunjukkan dia sering gagal membayar hutangnya yang tepat pada masanya, besar kemungkinan bank tidak akan meluluskan permohonannya.
Pihak bank juga akan melihat laporan kredit untuk menentukan Nisbah Khidmat Hutang (debt service ratio) seseorang individu sebelum menentukan kelulusan permohonan. Ini kerana bank  mengambil risiko apabila meluluskan permohonan anda. Jadi, CCRIS dan CTOS merupakan antara alat yang digunakan untuk mengurangkan risiko tersebut.

Menunjukkan corak bayaran balik hutang anda

Bayangkan laporan CCRIS dan CTOS umpama sejarah pelayaran Internet anda, bezanya ialah anda tidak boleh memadamnya dengan mudah dan sesuka hati. CCRIS dan CTOS akan menunjukkan kemampuan anda untuk membuat bayaran semula komitmen kewangan anda. Sebagai contoh, jika anda membuat pinjaman PTPTN, bukan sahaja rekod bayaran anda akan ditunjuk, rekod sewaktu anda lambat membuat pembayaran juga akan ditunjukkan oleh laporan kredit. Ini akan menjejaskan peluang anda untuk memohon kad kredit dan pinjaman peribadi dengan mudah. Oleh itu ia sangat penting untuk anda sentiasa pastikan laporan kredit anda positif dan dikemaskini.
Kini setelah anda mempunyai pemahaman lebih baik tentang CCRIS dan CTOS, tiba masanya untuk anda tumpukan lebih perhatian kepada laporan kredit supaya anda tidak mengsabotaj permohonan kredit anda pada masa akan datang!
Siti Malissa

Berpegalaman Selama 13 Tahun Dalam 
Bidang Pembiayaan Peribadi Koperasi 

HP          : 012-289 8091 / 012-648 8091 
FB          : Malissa Expert
Youtube : Malissa Expert 

Comments

Popular posts from this blog

Peniaga berputih mata ditipu oleh syarikat 'pemberi pinjaman'